Om oss

1941 gick några orienteringsentusiaster samman och bildade orienteringsklubben Friska Vindar. En av de första specialklubbarna för orientering inom Hälsingland. Tidigare tillhörde orienterarna en sektion inom Ljusdals Idrottsförening. Idag heter klubben Ljusdals Orienteringsklubb. Vi har ca: 150 medlemmar varav ett 20 - tal är ungdomar.
Vår huvudsakliga verksamhet kretsar naturligtvis kring orientering men vi har också en del andra aktiviteter som är direkt knutna till orientering. Här är några exempel på vad vi sysslar med:
- nybörjarkurser i orientering
- orienteringsträning
- tävlar i orientering och skidorientering
- gymnastik
- löpträning
- ordnar trimbingo
- ordnar orienteringstävlingar
- framställer kartor

Vår främsta målsättning är inte orientering på elitnivå utan vi satsar i förhand på ungdomar och motionsidrott. Varje tisdag och torsdag från april till september ordnar vi träningsorienteringar. Där lägger vi banor av olika svårighetsgrad och längd, så att var och en kan välja en passande bana. De som varit med ett tag och tränat vill kanske ut och vara med på någon tävling och där finns det ett stort utbud. Även vid tävlingar finns det olika svåra banor så att man kan välja den som passar ens förmåga.

Vad är det då för speciellt med orientering som gör att de flesta som en gång börjat ofta fortsätter längre än i andra idrotter?
I orientering får man bra motion och man får omväxling eftersom men hela tiden ställs inför problem som ska lösas.
Orientering är en idrott där hela familjen kan vara med och man deltar efter sin egen målsättning. Vill man bli bäst måste man naturligtvis vara beredd på att lägga ned mycket tid och möda. För andra kan målet vara att hitta kontrollerna utan att så stor hänsyn till vilken tid det tar. För många är det en plusfaktor att bara få vara ute i naturen.
Enklaste sättet att ta reda på om orientering är något för dig är att du antingen kommer med på våra nybörjarkurser, dit även vuxna är välkomna, eller att du kommer till våra träningskvällar. Ett annat bra sätt är att utnyttja någon av våra trimkartor.
Har du några frågor är du alltid välkommen att ställa dom till Ljusdals OK.